Recensies

PESETAS (2018)

Van der Laan & Woe zijn oergeestig in show vol fantastische vondsten
Volkskrant, ★★★★★

Van der Laan & Woe overtreffen zichzelf met deze vindingrijke show over de verraderlijkheid van nostalgie. Hun zesde voorstelling biedt een avond vol fantastische vondsten in oergeestige sketches en liedjes.

We zijn getuige van de wonderbaarlijke vermenigvuldiging van het duo Van der Laan & Woe: in hun virtuoze nieuwe voorstelling komen cabaretiers Niels van der Laan en Jeroen Woe soms in wel tien gedaanten tegelijk tot ons, met behulp van subliem uitgevoerde videotechnieken op vier prominente schermen.

De verdubbelingen worden ingezet in sketches, maar vooral ook in muzieknummers, waardoor Van der Laan, Woe en hun vele afsplitsingen op beeld een complete Spaanse gitaarband kunnen vormen en uiteindelijk een hele musical neerzetten, inclusief ensemble en kindercast. Je mond valt open van zo veel vindingrijkheid en theatraal vernuft.
Pesetas is een verbluffende multimediale show waarmee Van der Laan & Woe zichzelf overtreffen. De mannen zijn bekend van het tv-programma De Kwis, maar zijn in de eerste plaats veelzijdige theatermakers. Wat deze zesde voorstelling van het duo écht goed maakt, is dat de technische snufjes effectief worden ingezet om een inhoudelijk sterk verhaal te vertellen over de verraderlijkheid van nostalgie.

Deze voorstelling zit in de regie van Lidwien Roothaan razend knap in elkaar. Op ingenieuze wijze schieten Van der Laan & Woe van de 21ste eeuw naar de 19de eeuw en van Spanje naar Finland, met af en toe ook nog een tussenstop in Nederland. De musical over de totstandkoming van de eerste mobiele telefoons in de Finse Nokia-fabriek begin jaren negentig zou ook een op zichzelf staande voorstelling kunnen zijn geweest, maar bij Van der Laan & Woe is het slechts een onderdeel van een avond vol fantastische vondsten.

ALLES EROMHEEN (2015)

NRC: Hun vorige programma leverde een nominatie op voor de grote Poelifinario-cabaretprijs. Niet de prijs zelf. Maar dit programma is nog beter.

Telegraaf: Van der Laan en Woe fileren op theatrale, muzikale en intelligente wijze de tijd waarin we leven, houden hun publiek een spiegel voor en zorgen er tegelijkertijd voor dat er flink wat te lachen valt. Het cabaretduo bewijst daarmee nog altijd tot de top te behoren.

AD: Briljante liedjes en sketches, zoals ze die ook wekelijks laten zien in de satirische zaterdagavondshow De Kwis.

Volkskrant: Ook de vorm waarin het duo het thema goot, is prachtig. Wat begint als een reeks ogenschijnlijk losse sketches, ontspint zich tot een verhaallijn waarin de personages terugkeren en de running gags zich opstapelen.

Trouw: Buiten het theater zijn de twee de uiterst grappige en muzikale alleskunners van 'De Kwis' met Paul de Leeuw op tv. Die kwaliteiten laten ze ook volop zien in 'Alles eromheen'. Typeren kunnen de twee eveneens weergaloos.

Dagblad vh Noorden: Alles Eromheen is het beste programma van het seizoen. Prachtig gemaakt, razend goed doordacht.

GPD: Van der Laan en Woe zijn de inspirerende en vernieuwende hofnarren van het theater in een fantastisch uitgebalanceerde voorstelling.

Theaterkrant: Qua spel, muziek, humor, toneelbeeld en dynamiek is veel uit de kast gehaald dat aantoont dat Niels van der Laan en Jeroen Woe bijna de top van de cabaretberg hebben bereikt.

1e Rang.nl: Hard gelach dondert regelmatig door de zaal. Terecht, want 'Alles Eromheen' is razendsnel muzikaal topcabaret met een kop en een staart. Een show met 100% lachgarantie

BUUTVRIJ (2013)

Een voorstelling die bijna uit zijn voegen barst van de sterke scènes en komische vondsten. ★★★★ De Volkskrant

Van der Laan en Woe superieur. Muzikaal, snel, slim, geëngageerd, ongelooflijk grappig en perfect op elkaar ingespeeld.
★★★★★ Telegraaf

Hun beste programma tot nu toe.
★★★★ NRC

De uitvoering is al net zo goed als de ideeën. (...) Ze meppen tennisballen naar elkaar toe met tweehonderd kilometer per uur zonder dat er ooit een uit de baan vliegt.
★★★★ Het Parool

Ronkend amusement van de bovenste plank. Hier en daar lekker venijnig, heel erg op de tijdgeest toegesneden en ontzettend grappig.
★★★★ Trouw

Van der Laan en Woe schitteren in een van de beste shows van dit theaterseizoen.
★★★★ AD

Inmiddels is het tweetal hard op weg om zelf een pijler in het kleinkunstlandschap te worden. Nog even en er zal over nieuwe talent worden gezegd: een beetje zoals Van der Laan en Woe.
★★★★ Theaterkrant